essity7466_desktop

Computer games, apps and board games for children

Here some tips on good apps and computer games, board games and party games for kids aged three and above.

Spel på surfplattor och mobiler är ofta roliga, enkla att ta fram och kräver ingen motspelare. Men underskatta inte de gamla brädspelen – de ger chans till en samvaro som barn brukar älska.

Appar och spel – är de bra?
Tycker du att det är svårt att avgöra vilka spel och appar som egentligen är vettiga för en 3-4-åring? Klokt är att spela dem själv först tillsammans med sitt barn, men för att få en idé om vilka appar som finns kan du söka på spel för barn och ålder på nätet. Det finns några utmärkta föräldrasidor med just sådana tips.
Åldersmärkningen på spelen, till exempel 3+, ska inte tolkas som att spelen är lämpade för 3-åringar. Den betyder bara att spelet inte innehåller våld eller sex.
Bolibompa har enkla, snälla och roliga barnspel i sin app - börja gärna titta där!
De spel som passar de minsta barnen går ofta ut på att färglägga, pussla eller klicka fram saker som gömmer sig. Många är gratisappar, andra kostar några tior att ladda ner.
Det finns nästan för mycket roligt! Det är lätt hänt att barnet blir sittande vid en ”padda” alltför länge. En del forskare varnar för att små barn kan ta skada på olika sätt av att sitta framför en skärm, och ännu vet man mycket lite om hur det påverkar deras utveckling.

Tips på appar
Interaktiva pekböcker är enklast, barnet kan till exempel besöka en flygplats eller välja bland korta filmer med riktiga djur.
Eller varför inte en potträningsapp (Gotta Go!) som låter barnet mata ett monster, hjälpa det att torka sig och spola ner bajset – i en avloppslabyrint. Ett annat labyrintspel med inslag av fysikkunskap är Thinkrolls.
Små barn tycker ofta om att genomföra små ”hjälpprojekt”. Det finns enkla spel utan tal eller text, där barnet exempelvis kan mata en larv som blir en fjäril.
LetterSchool är ett bra första spel för att lära sig bokstäver och siffror.
Det finns också spel som uppmuntrar vänskap, där djurkompisar ska samarbeta.
Undvik så långt det går spel med poängräkning eller tidspress om barnet inte uttryckligen tycker att det är extra kul. Välj som första spel banor och lekar där barnet kan köra eller leka hur långsamt det vill på olika banor, utan några ”betyg”.

Svårslaget - att spela brädspel med en förälder
När ni lär barnet ett bräd- eller sällskapsspel så är det allra enklast att låta barnet spela på samma ”lag” som en vuxen första gångerna. Chansen är att barnet då förstår poängen med att få pluspoäng eller vinna, men också att det inte gör något om man missar, eller förlorar någon gång.
Spelar du mot ett litet barn så är det naturligtvis tillåtet att fuska. Åt rätt håll, alltså. Barnet tycker säkert inte att det är kul att fortsätta om det aldrig vinner.
Kanske barnet blir förkrossat varje gång det förlorar? Att spela spel är en bra träning i att det inte alltid går som man vill och det kan vara lärorikt att ta motgångar eller förluster - i lagom dos.

Tips på sällskapsspel
• Hjärngympan. Memory är ett perfekt barnspel där man kan justera svårighetsgraden perfekt då man börjar med kanske tre par och sedan ökar allt eftersom barnet förstår vad det går ut på. Så småningom blir det knepigare, och din egen hjärna får antagligen jobba hårt. Har ni många kort utlagda bygger vinsten på minimalt med tur men mycket minnesträning.

• Klassikern. Den försvunna diamanten bygger visserligen mest på tur, men också strategiskt tänkande i lite lagom dos – till vilken afrikansk stad är det klokast att ta sig härnäst? Liksom i Memory så innehåller finns-i-sjön-kortspelen spänningsmomentet med att vända på ”hemliga” brickor eller bilder som kan betyda pluspoäng - eller förlust.

• Kunskapsspelet. Se vad jag kan! är ett första kunskapsspel, för barn från 4 års ålder. Passar barn som vill lära sig – och visa att de kan. Årstider, veckodagar, färger och en massa annat efterfrågas när spelgrodan hoppar framåt.

• Scenframträdandet. Man kan leka charader långt innan barnet kan läsa – med hjälp av bilder. Och visst kan man få låta lite också om det ska vara ännu enklare. Det finns att köpa, men det går självklart också bra att rita eller klippa ut egna bilder.

Fri lek – kanske allra viktigast för barnet
De flesta spel, vare sig det är brädspel eller datorspel, lämnar inte mycket över till riktigt fria fantasier. I vår hårt uppstyrda vardag finns risken för att den fria leken, som anses så viktig för hjärnan, kommer bort. Barn hinner aldrig ha så långtråkigt att de hittar på egna lekar.
I förlängningen kan den ständiga tillgången till underhållning och andra stimuli bidra till att de blir stressade eller rastlösa.

Några alternativ när du vill att barnet ska pyssla på egen hand
En ”skattkista” full med klossar, duplo, lego, plastdjur och eller småbilar. Det är naturligt att ha det i barnets rum eller varför inte en leklåda i köket när du står upptagen med att laga mat eller något annat och barnet vill ha sällskap när det leker.
Utklädningslåda! Nästan alla barn går igång på roliga kläder, masker och kanske ett par peruker eller hattar. Filma gärna eventuella uppträdanden, barn tycker i allmänhet att det är fascinerande att titta på bilder och filmsnuttar där de provar olika roller och ser helt annorlunda ut än vad de brukar. För att inte prata om hur förtjust ditt barn kommer att bli när det får klä ut DIG i något oväntat.

Share article