libero_touch_08_505_desktop

Top tips for organising your child's toys

Are all the toys driving you mad? Are you tripping over them everywhere? Here are some words of wisdom from other Libero parents on how to get the mayhem under control.

• Stora, djupa leksakslådor är ofta inte särskilt praktiska. Leksakerna hamnar i en enda röra och en del syns inte, så barnet måste tömma hela lådan på golvet för att hitta vad det letar efter. Använd små och lätthanterliga lådor utan lock som barnet kan sortera sina leksaker i. Alla byggleksaker i en låda, alla bilar i en annan och så vidare. 
 
• Det är både roligt och enkelt med stora, färggranna krokar till jackor, mössor, väskor, hopprep, utklädningskläder med mera. Barnet hittar lätt det som han eller hon behöver.

• Ta hjälp av symboler eller färger, och låt kanske varje barn ha en egen färg. Niklas jacka hänger på den röda kroken och hans badhandduk och tandborste är röda. Hans egna leksaker, ligger i den röda lådan osv.

• Ordna barnens saker efter olika aktivitetsområden – pussel, läsning, pyssel – så att allt som har att göra med en aktivitet finns på samma ställe. Lägg till exempel papper och förkläden i samma behållare som färger och penslar, så att du enkelt kan ta fram allt som behövs för en målarstund. Sen kan ni enkelt plocka undan sakerna igen utan att något kommer bort.

• Om du ser till att det blir enkelt och spännande att ta fram olika saker och att plocka undan dem skapar du goda vanor som barnet har nytta av hela livet. Personalen på förskolorna har gjort det till en konst att märka lådor och askar. Barnen brukar veta exakt var alla saker ska vara för på förskolan måste man ha ordning och reda!

• Ta efter förskolans rutiner att ta fram och plocka undan leksaker. Hjälp barnet att lägga leksakerna eller spelet på rätt plats innan det börjar leka med något annat. Då slipper ni röja undan efter hela dagens lek framåt kvällen, vilket ofta inte är så populärt.

• Sortera barnets leksaker då och då, och var uppmärksam på vilka leksaker barnet inte leker mer med. Barnets rum blir snabbt fullt med saker det aldrig använder.

• Det gör inget att barnet stökar till, det hör leken till. Men var försiktig så att barnet inte får in något i munnen som kan fastna i luftstrupen. Be de äldre barnen hjälpa till med att lägga alla små och ömtåliga saker högt upp. Det lilla barnet ska bara kunna komma åt böcker och leksaker som är okej att få in i munnen.

• Om barnet har många leksaker kan ni plocka undan en del och ta fram dem igen vid ett senare tillfälle. Då kommer ofta nyhetens behag tillbaka och leksaken blir rolig igen. Smartare än att köpa nytt.

Share article